Soest

Inloggen
Welkom
Animatie
Ik wil hulp
Contact
Over ons
Nieuws
Privacy

Praktijkverhaal: Maatje als anker in zware tijd

Maatje als anker in zware tijd

“We begonnen met een kasboekje en een map waarin de post geordend kon worden”, vertelt Ilse de Lange. “Zo kwam er langzaam maar zeker weer orde en structuur in het leven van Corrie. Corrie zelf vertelt daarover: “Mijn leven was op dat moment een totale chaos. Ik kan me niet eens herinneren hoe Ilse in mijn leven is gekomen.” Nadat ze twee jaar met elkaar waren opgetrokken kon Corrie het weer zelf. Wetend dat ze Ilse altijd mocht bellen als ze vragen had.

Bij Corrie deed Ilse haar eerste ervaring op als maatje voor iemand met financiële problemen. Later ontwierp zij de training voor SchuldHulpMaatje en geeft ook zelf de training. “Toen ik gevraagd werd een cursusboek over budgetteren te schrijven, wilde ik ook ruimte geven aan de menselijke kant”, vertelt Ilse. “Budgetteren is een trucje dat je kunt leren. Maar het gaat erom dat je ontdekt hoe het komt dat je financiële situatie uit de hand loopt. Wat is de bron van je problemen?”

Corrie’s situatie was complex; een echtscheiding, persoonsgebonden budgetten (PGB’s) voor de kinderen, en Corrie zelf die tot weinig in staat was. Het was een stevige leerschool voor Ilse. Het belangrijkste wat ze ontdekte is dat niet alles in je leven maakbaar is. “Een maatje moet beseffen dat niet alles wat iemand overkomt zijn eigen schuld is.”